fbpx

Cum procedam in cazul nuntilor anulate

Stim cu totii ca in anul 2020 se vor anula foarte multe nunti. Multe cupluri le-au  reprogramat deja in anii urmatori, iar altele vor astepta sa treaca aceasta perioada dificila, iar apoi vor stabili exact ce este de facut.

In acest articol vreau sa va expun situatia reala. De multe ori oamenii au tendinta sa vada lucrurile doar in favoarea lor.

De ce multi dintre miri anuleaza si nuntile din toamna? Considera ca oamenii nu vor sta foarte ok cu banii si nu vor onora invitatiile.  Eu va sfatuiesc insa sa va gaditi si la un alt aspect. In anul 2021 fiecare familie va primi un numar dublu de invitatii la nunta. In primul rand de la cei care au nunta programata in 2021, iar in al doilea rand de la cei care o au programata in 2020, dar reprogramata tot in 2021. Oare vor reusi invitatii sa va multumeasca pe toti?

noriel.ro%20

Ce probleme intampina mirii

Exista situatii fericite in care mirii reusesc sa reprogrameze nunta la anul si au facut in asa fel incat sa gaseasca o data in care toti furnizorii vor fi  liberi. Chiar si in acest caz fericit mirii pot intampina anumite probleme. Multi dintre furnizori nu pot pastra si in anul 2021 acelasi pret pe care il aveau in anul 2020. Si exista diverse motive pentru aceasta  marire. Putem lua ca exemplu o formatie de muzica. In cazul acesta  performanta si calitatea cresc de la an la an. Chiar si numarul de membrii ai trupei poate fi in crestere si e logic ca trebuie platiti. Pentru o calitate exceptionala exista multe trupe care au facut extrem de multe investitii: instrumente noi, lumini noi, etc. Totul pentru ca nunta voastra sa fie una de vis.

Din fericire exista si multi furnizori care pastreaza acelasi pret.

Ce facem in cazul in care furnizorii maresc preturile?

Exista cateva variante extrem de simple. Prima varianta ar fi sa renuntati la ei si sa gasiti ceva dupa bugetul vostru. A doua varianta ar fi sa programati nunta in cursul saptamanii, intr-o zi de vineri (cu aprobare de la Biserica) cand foarte putini prestatori au evenimente. A treia varianta ar fi sa incercati sa gasiti o solutie de mijloc, iar suma sa fie undeva intre vechiul pret si noul pret. Sa fiti multumiti si voi, dar si prestatorii. Puteti solicita si plata in mai multe transe. De exemplu eu pot accepta in aceasta situatie plata in trei transe, fata de doua. O parte avans, una la sfarsitul evenimentului, iar alta la predarea materialelor. Sunt sigur ca se va gasi o solutie multumitoare pentru ambele parti.  Te rog sa scrii intr-un comentariu cum ai procedat cu furnizorii tai. Solutia cea mai buna poate fi chiar la tine.

Daca furnizorii nu sunt disponibili in anul urmator, vom primi avansul inapoi?

Este intrebarea care ii framanta cel mai mult pe miri. Consider ca daca anulati o nunta intr-o perioada in care nuntile vor fi permise, sa zicem luna octombrie, dar o faceti doar ca va este frica, avansul nu se returneaza.

Cum procedam daca nunta este anulata din cauza conditiilor impuse de stat?

Cazuri concrete

O formatie de muzica compusa din opt persoane. Aceasta formatie a luat un avans de 800 de euro care s-a impartit in mod egal la toti cei opt membrii. Din nefericire majoritatea sunt acum in situatia in care abia reusesc sa isi intretina familiile. Cati dintre cei opt membrii credeti ca au posibilitatea sa returneze avansul? Sincer? Maxim doi. Va rog sa nu confundati trupele care canta la nunti cu vedetele de la Tv care au multe alte surse de venit: bani generati din Youtube, reclame, emisiuni tv, etc.

Sa mai luam cazul unui fotograf caruia i se anuleaza douazeci de nunti din cele treizeci. Avansul este in medie de 300 de euro. Credeti ca ca va reusi sa returneze 6000 de euro? Foarte putin probabil.

Multi dintre voi poate veti zice: ce ma intereseaza pe mine de problemele altora? Mie sa-mi dea banii inapoi. Consider ca este un moment dificil pentru toata lumea si putem gasi o rezolvare amiabila.

Ce e de facut in acest caz? Aveti varianta sa intelegeti aceasta situatie complicata si sa renuntati la avans in schimbul altor servicii ( o sedinta foto sau un discount la un eveniment viitor) sau exista varianta ca ambele parti sa urmeze calea legala, pe baza contractului semnat. Cu siguranta multe firme de prestari servicii vor fi in imposibilitate de plata si vor intra in insolventa. Sunt sigur ca printre voi sunt si foarte multi miri care vor recupera avansurile si poate nu toate firmele au probleme financiare.

Cum procedez eu?

Eu am ales cea mai corecta cale din punctul meu de vedere.

1. Daca nunta se anuleaza in conditiile impuse de stat pastrez acelasi pret pentru anul urmator. Consider ca mirii nu au nicio vina si las de la mine…

2. Daca nunta se anuleaza in conditiile impuse, iar noi nu vom mai colabora, voi returna avansul fara sa tin cont de ceea ce scrie in contract.

3. Daca nunta se reprogrameaza in 2021, dar  in perioada initiala este permisa de catre stat, pretul va fi cel ofertat pentru anul 2021

4. Daca nunta se anuleaza, dar este permisa de catre stat, iar noi nu vom mai colabora, avansul nu se returneaza.

Mentionez ca avansul se returneaza doar daca firma detine capital. Daca firma este pe zero, mirii au varianta sa astepte sau sa  actioneze firma  in instanta.

evomag.ro%20

Astept in comentarii si parerile  voastre!

Mihai Roman, Povestitorul de nunti

6 comentarii la „Cum procedam in cazul nuntilor anulate”

  1. Buna Mihai!Sau mai avem posibilitatea ca statul sa impuna un numar maxim de 50-60 persoane…atunci ce e de facut???ce acorduri st valabile?merciii

    Răspunde
    • Buna Lavinia! In aceste conditii eu consider ca tot nu se poate face nunta.La fel consider si daca va fi obligatorie masca la gura. Din pacate multe cupluri vor fi dezavantajate in aceste situatii, iar multi dintre furnizori nu cred ca vor returna avansurile. Sa speram ca nu vor exista aceste situatii.

      Răspunde

Lasă un comentariu